Zupa gulaszowa

Składniki :

  • mięso wieprzowe (szynka, łopatka) – 0,7 kg
  • słodka papryka (świeża) – 3 szt.
  • cebula – 2 duże
  • włoszczyzna
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • bulion
  • oliwa do smażenia
  • przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka, kminek, majeranek)

Zaczynamy od podsmażenia na oliwie cebuli pokrojonej w dużą kostkę – po usmażeniu przekładamy do dużego garnka, w którym będziemy gotować zupę. Następnie podsmażamy, na rozgrzanym oleju, pokrojone w średniej wielkości kostkę mięso (nie wszystko na raz – aby uzyskać wysoką temp.), aż zacznie się lekko rumienić. Przekładamy do garnka z cebulą, zalewamy całość (najlepiej) bulionem, lub wodą. Dodajemy włoszczyznę,  przyprawy – ziele angielskie (5-6 kulek), 3 listki laurowe, szczyptę kminku całego i pieprzu. Jeśli zamiast (słonego) bulionu, użyliśmy wody – dodajemy soli. Gotujemy ok. 50-60 min. Na patelni podsmażam pokrojoną w kostkę paprykę i wrzucam do cały czas, delikatnie gotującej się zupy. Kroję w kostkę resztę włoszczyzny (marchew, pietruszkę, seler – korzeń) oraz ziemniaki.  Dodaję warzywa (ziemniaki nieco później), łyżeczkę mielonej papryki, troszkę pikantnej przyprawy (ostra papryka, lub pastę chilli)  majeranek i gotuję ostatnie 30 min. , doprawiamy całość do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

19 − fifteen =