Cevapcici

Cevapcici to danie mięsne pochodzenia bałkańskiego, a tak na prawdę to zwykłe mięso mielone, tylko zazwyczaj mocniej przyprawione, bardziej pikantne i koniecznie uformowane w podłużne kiełbaski. Można je przygotować na grillu lub usmażyć.

Składniki :

  • mięso mielone, najlepiej mieszane – ja użyłem wieprzowo-wołowe
  • 2 małe cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz, sól (ew. inne przyprawy, które lubicie)

Cebulę i czosnek drobno siekamy, lub mielimy w maszynce razem z mięsem, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Na namoczonych wcześniej w wodzie patyczkach do szaszłyków formujemy podłużne kiełbaski i możemy przystąpić do grillowania/smażenia – ja wcześniej obtoczyłem je jeszcze w mieszance ulubionych przypraw. Obracamy co kilka minut i równomiernie grillujemy z wszystkich stron. Można podawać w sosem (tzatziki, czosnkowym, chińskim słodko-kwaśnym itp), pieczywem i surówką, lub jako główne danie obiadowe.

Cevapcici

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

twenty + one =