Słodko-pikantny sos chili

Składniki :

  • świeże papryczki chili (2-3 szt.)
  • świeży imbir (2-3 cm)
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • cukier
  • ocet
  • sól
  • skrobia ziemniaczana – do zagęszczenia (ok. 1 płaskiej łyżeczki)

Papryczki, imbir i czosnek bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do rondelka, dolewamy ok. 1,5 szklanki wody, ocet, sól, cukier i gotujemy ok. 20-30 min. na małym ogniu. Ilość octu, cukru, soli musicie dobrać eksperymentalnie – każdy ma inne upodobania. U mnie było to mniej więcej 50-60 ml octu spirytusowego, prawie pół szklanki cukru i pół łyżeczki soli.

Na koniec rozcieńczamy skrobię ziemniaczaną w 1/4 szklanki zimnej wody, i powoli dolewamy (ciągle mieszając) do naszego (jeszcze delikatnie gotującego się) sosu. Nie wlewamy całej zawartości, dolewamy tylko tyle ile potrzeba dla uzyskania właściwej gęstości.

 

chili3

chili2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

15 − three =