Słodko-pikantny sos chili

Składniki :

  • świeże papryczki chili (2-3 szt.)
  • świeży imbir (2-3 cm)
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • cukier
  • ocet
  • sól
  • skrobia ziemniaczana – do zagęszczenia (ok. 1 płaskiej łyżeczki)

Papryczki, imbir i czosnek bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do rondelka, dolewamy ok. 1,5 szklanki wody, ocet, sól, cukier i gotujemy ok. 20-30 min. na małym ogniu. Ilość octu, cukru, soli musicie dobrać eksperymentalnie – każdy ma inne upodobania. U mnie było to mniej więcej 50-60 ml octu spirytusowego, prawie pół szklanki cukru i pół łyżeczki soli.

Na koniec rozcieńczamy skrobię ziemniaczaną w 1/4 szklanki zimnej wody, i powoli dolewamy (ciągle mieszając) do naszego (jeszcze delikatnie gotującego się) sosu. Nie wlewamy całej zawartości, dolewamy tylko tyle ile potrzeba dla uzyskania właściwej gęstości.

 

chili3

chili2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

one + 19 =