Składniki :
- mięso mielone z indyka (0,5 kg)
- 1 jajko
- 1 cebula
- por (mały kawałek kawałek)
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryka
- kilka pieczarek
- 1 marchew
- pomidory w puszcze, krojone
- śmietana – 30% (ok. 100 ml)
- przyprawy (sól, pierz, czosnek granulowany, majeranek, papryka czerwona)
- bułka tarta
Zaczynamy od wyrobienia mięsa na pulpety. Drobno pokrojoną cebulę, jajko, przyprawy (czosnek granulowany, majeranek, pieprz, sól, czerwona papryka) oraz ok. 2 łyżki bułki tartej dokładnie mieszamy i długo wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety i obsmażamy je z każdej strony na rozgrzanym oleju. Zrumienione wyjmujemy, a na tej samej patelni podsmażamy pokrojone warzywa – cebula, por, papryka i pieczarki + przyprawy. Jak warzywa nieco zmiękną, dodajemy pół puszki pomidorów i drobno pokrojone ząbki czosnku. Dusimy warzywa jeszcze ok 10 minut i podlewamy śmietaną. Zagotowujemy. Po przygotowaniu warzyw, przekładamy je (cały sos) do naczynia żaroodpornego, zatapiamy w nich pulpety i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) na ok 30-40 min. Można podać z ryżem lub makaronem.