Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami

Składniki :

  • mięso mielone z indyka (0,5 kg)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • por (mały kawałek kawałek)
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryka
  • kilka pieczarek
  • 1 marchew
  • pomidory w puszcze, krojone
  • śmietana – 30% (ok. 100 ml)
  • przyprawy (sól, pierz, czosnek granulowany, majeranek, papryka czerwona)
  • bułka tarta

Zaczynamy od wyrobienia mięsa na pulpety. Drobno pokrojoną cebulę, jajko, przyprawy (czosnek granulowany, majeranek, pieprz, sól, czerwona papryka) oraz ok. 2 łyżki bułki tartej dokładnie mieszamy i długo wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety i obsmażamy je z każdej strony na rozgrzanym oleju. Zrumienione wyjmujemy, a na tej samej patelni podsmażamy pokrojone warzywa – cebula, por, papryka i pieczarki + przyprawy. Jak warzywa nieco zmiękną, dodajemy pół puszki pomidorów i drobno pokrojone ząbki czosnku. Dusimy warzywa jeszcze ok 10 minut i podlewamy śmietaną. Zagotowujemy. Po przygotowaniu warzyw, przekładamy je (cały sos) do naczynia żaroodpornego, zatapiamy w nich pulpety i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) na ok 30-40 min. Można podać z ryżem lub makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

fourteen + twenty =