Jak znudzą Ci się ziemniaki, to proponuję kopytka – pasują doskonale do pieczeni, najlepiej z dobrym, pieczeniowym sosem …
Potrzebujemy :
- ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej
Ugotowane i wystudzone ziemniaki dokładnie dusimy (przeciskamy przez praskę, lub mielimy maszynką) – staramy się zrobić to bardzo dokładnie, aby nie zostały żadne grudki. Dodajemy mąkę i 1 jajko. Jeśli nie soliliśmy wody, w której gotowane były ziemniaki – musimy naszą masę posolić. Wyrabiamy jednolite ciasto – proponuję się przyłożyć i wyrobić je bardzo dokładnie – jak będzie się bardzo kleić dosypać odrobinę mąki. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, formujemy na stolnicy wałki i odcinamy nożem porcje o wielkości kopytek, jakie chcemy uzyskać.
Wrzucamy do wrzącej i osolonej wody – 2 minuty od wypłynięcia, będą gotowe.