Kandyzowana skórka pomarańczowa

Potrzebujemy :

  • skórka z 3-4 pomarańczy
  • 1 szklanka cukru białego
  • 1 szklanka H2O

Pomarańcze musimy porządnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Obieramy je delikatnie i ostrym nożem   odcinamy białą część skórki, która jest gorzka. Powinna zostać tylko cienka pomarańczowa, aromatyczna część. Skórkę pokrój na mniejsze kawałki i wkładamy do rondla, zalewamy wodą i obgotowujemy ok. 15 minut. Po ugotowaniu wodę zlewamy, a cały proces powtarzamy dwukrotnie.

Na koniec – zalewamy szklanką wody i dodajemy szklankę cukru. Podgrzewamy, często mieszając do czasu aż woda odparuje i otrzymamy gęsty sos. Skórkę w sosie przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

10 − three =