Gulasz wieprzowy z kaszą

Nie jest to wymagające danie – gulasz robi się łatwo, tyle że musimy na to poświęcić nieco czasu. Świetnie pasuje z kaszą, buraczkami i/lub ogórkiem konserwowym. Polecam.

Składniki :

  • łopatka lub szynka (ew. karkówka) – ok. 0,5 kg
  • cebula (2 średnie)
  • czosnek (2-3 ząbki)
  • przyprawy (sól/vegeta, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka – mielona, dużo)
  • marchewka (1-2 szt.)

Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na gorącym oleju przez 10-15 min. Jeśli mięsa robicie dużo to smażymy „na raty” – temperatura przy obsmażaniu musi być wysoka. Pokrojoną w kostkę cebulę dodajemy do mięsa i smażymy wraz z nim kolejne 10-15 min. Następnie dolewamy wodę (z wyczuciem – nie za dużo), dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawy i dusimy (uzupełniając wodę), aż mięso będzie mięciutkie (możemy też wkroić 1 lub 2 marchewki). Gotowy gulasz doprawiamy do smaku – jak jest gorzkawy możecie dodać odrobinę cukru, jeśli za rzadki zagęszczamy odrobiną mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie. Jak lubicie, możecie jeszcze zagęścić mąką.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

fifteen − ten =