Sernik na zimno

Składniki :

  • kilka galaretek (jeśli robicie kolorowy sernik to galaretki w różnych kolorach)
  • serki homogenizowane białe 4 szt. – opakowania po 200 gr
  • 8 łyżek cukru – najlepiej puder, ale jak dobrze wymieszacie to może być kryształ
  • 1 cukier waniliowy (wanilinowy)

Najlepiej gdyby serki przed przystąpieniem do pracy postały poza lodówką i nieco się ogrzały, aby w momencie łączenia z relatywnie ciepłą galaretką nie schłodziła się i nie zastygła przedwcześnie. Wszystkie serki wyrabiamy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą, gładką masę. Jeśli robicie wersję kolorową, wyrobioną masę podzielić na 3 równe części. Kolejno rozpuszczamy galaretki, w niewielkiej (wręcz minimalnej) ilości gorącej wody (nie gotować !). Jak pierwsza galaretka przestygnie mniej więcej do temperatury sera wlewamy do pierwszej części masy serowej i dokładnie, szybko mieszamy. Wylewamy w tortownicy (ja spód wyłożyłem folią) pierwszą, dolną warstwę. Wstawiamy do lodówki aby masa porządnie stężała – ok 15 min. Analogicznie przygotowujemy kolejne warstwy, wylewamy i schładzamy. Na samej górze galaretka (ew. galaretka + owoce). Na cały sernik – kolorowy – zużyłem 4 galaretki i odrobinkę barwników spożywczych, które w zasadzie nie są konieczne, ale dzięki nim kolory są bardziej intensywne.

One thought on “Sernik na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × 3 =