Sernik na zimno

Składniki :

  • kilka galaretek (jeśli robicie kolorowy sernik to galaretki w różnych kolorach)
  • serki homogenizowane białe 4 szt. – opakowania po 200 gr
  • 8 łyżek cukru – najlepiej puder, ale jak dobrze wymieszacie to może być kryształ
  • 1 cukier waniliowy (wanilinowy)

Najlepiej gdyby serki przed przystąpieniem do pracy postały poza lodówką i nieco się ogrzały, aby w momencie łączenia z relatywnie ciepłą galaretką nie schłodziła się i nie zastygła przedwcześnie. Wszystkie serki wyrabiamy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą, gładką masę. Jeśli robicie wersję kolorową, wyrobioną masę podzielić na 3 równe części. Kolejno rozpuszczamy galaretki, w niewielkiej (wręcz minimalnej) ilości gorącej wody (nie gotować !). Jak pierwsza galaretka przestygnie mniej więcej do temperatury sera wlewamy do pierwszej części masy serowej i dokładnie, szybko mieszamy. Wylewamy w tortownicy (ja spód wyłożyłem folią) pierwszą, dolną warstwę. Wstawiamy do lodówki aby masa porządnie stężała – ok 15 min. Analogicznie przygotowujemy kolejne warstwy, wylewamy i schładzamy. Na samej górze galaretka (ew. galaretka + owoce). Na cały sernik – kolorowy – zużyłem 4 galaretki i odrobinkę barwników spożywczych, które w zasadzie nie są konieczne, ale dzięki nim kolory są bardziej intensywne.

One thought on “Sernik na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

17 − nine =