Pieczone gołąbki

Składniki :

  • średniej wielkości kapusta włoska
  • około 500 g mielonego mięsa – wieprzowe lub wieprzowe-wołowe
  • 1 paczka ryżu
  • jajko
  • 1 cebula
  • przyprawy – sól, pieprz, czosnek, majeranek
  • 1 szklanka bulionu (w ostateczności może być z kostki rosołowej)
  • łyżka masła
  • sos pomidorowy

Przygotowanie:

Gotujemy ryż, krócej niż zazwyczaj – może być lekko twardy. W wielkim garnku musimy obgotować kapustę z wcześniej wyciętym głąbem – możemy już w czasie tego procesu oddzielać zewnętrzne liście, delikatnie tak aby były w całości. Do miski wrzucamy mięso, jajo, przestudzony ryż, poszatkowaną drobno cebulę i przyprawy – wyrabiamy masę – długo i dokładnie.  Na oddzielone i przestudzone liście kapusty (aby łatwiej się zawijało można delikatnie nożem ściąć grube części łodygi) nakładamy porcje mięsa i zawijamy. Na spód naczynia żaroodpornego (z przykryciem) układamy kilka pozostałych liści (nie muszą być ładne i całe), a na nich układamy nasze gołąbki. Podlewamy całość szklanką bulionu, dodajemy łyżkę masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok. 170-180 stopni i pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny, na ostatnie 20-30 minut, zdejmujemy pokrywkę (i możemy nieco zwiększyć temp.). Gotowe gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym – gotowym, lub wykonanym samodzielnie (opis w jednym z kolejnych wpisów).

 

One thought on “Pieczone gołąbki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 − 1 =